12 + 1 Ερωτήσεις στον... Δημήτρη Σίμο

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Για να δείτε πόσο καλή είμαι, για σήμερα, πρώτο post μετά τις διακοπές, σας έχω την πολυαναμενόμενη συνέντευξη, ξέρετε ποιού! Εκείνου του συγγραφέα που γράφει αστυνομικά  που όλοι μιλάνε για αυτά! Που τον έχετε αγαπήσει πάρα πολύ, και αυτόν, και τον ήρωα του...Ποιόν ήρωα; Τον Αστυνόμο Καπετάνο ντε! Εκεί, στη Χαλκίδα, που γίνονται τα εγκλήματα τα διάφορα...Ξέρετε τώρα... Μέσα στα βαθιά σκοτεινά νερά... Ανάμεσα σε Βατράχια και Τυφλά Ψάρια... Που μπλέκεσαι μέσα τους, και σε παρασέρνουν , κολυμπάς μαζί τους, και γίνεσαι μάρτυρας εγκλημάτων, κρυμμένων μυστικών και περιπετειών που σε κάνουν να μην αφήνεις τα βιβλία από τα χέρια σου!

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από όλα αυτά! Πάμε να ανακρίνουμε τον... Δημήτρη Σίμο!

O συγγραφέας Δημήτρης Σίμος1. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου .

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν ονειρευόταν να γίνει λογοτέχνης. Μου άρεσε όμως να λέω ιστορίες, να κρατάω το ενδιαφέρον του κόσμου ακόμα και αφού είχε αδειάσει το ποτήρι με το ποτό του. Νομίζω  πως αυτή μου η αγάπη συνδυάστηκε με το πάθος μου για το κινηματογράφο και την noir ατμόσφαιρα και έτσι επιχείρησα στην λογοτεχνία. Κατά τα άλλα, οι σπουδές μου είναι στις θετικές επιστήμες και στην θετική διάθεση! Μου αρέσει οι γυμναστική, οι βόλτες με την μηχανή και τα μεγάλα καλοκαίρια.


2. Ποιό είναι το βιβλίο που σε έχει επηρεάσει περισσότερο και πώς; 

Δεν μπορώ να πω, ποιο με έχει επηρεάσει γιατί δεν μπορώ να το προσδιορίσω, είναι ένα συνονθύλευμα φράσεων, κειμένων και χαρακτήρων που όλα μαζί και το καθένα μόνο του άσκησε σημαντική επιρροή πάνω μου . 

3. Πότε έγραψες το πρώτο σου κείμενο; 

Ήμουν 22 χρονών και έγραψα ένα εφηβικό βιβλίο μυστηρίου και μαγείας. (Το έχω στο συρτάρι, ανέκδοτο ακόμα)


4. Η ενασχόληση με τη συγγραφή είναι "ευχή" ή "κατάρα";

Δεν θα έλεγα τίποτα από τα δυο. Είναι μια ανάγκη. Ανάγκη σαν το φαί ή το νερό. Δεν πεινάς και δεν διψάς πάντα, αλλά είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς νερό και φαί 


5. Πώς φαντάζεσαι την ιδανική -  συγγραφική - επιτυχία ; 

Επιτυχία στο εξωτερικό, στην μεγάλη αγορά με τα θηρία.


6. Πώς επιλέγεις τα ονόματα των ηρώων σου; 

Ανάλογα με τις καταστάσεις και την ιδιοσυγκρασία τους  δίνω και τα ονόματα ή επίθετα που ακουστικά να ταιριάζουν στο όλο θέμα.


Τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς Σκοτεινά Νερά


7. Πόσες ώρες την ημέρα γράφεις; Τι κάνεις όταν μπλοκάρεις;

Γράφω κάθε μέρα, όταν ξεκινώ να γράφω. Αν μπλοκάρω, ανοίγω κανά βιβλίο!


8. Τι συμβουλή θα έδινες σήμερα στον εαυτό σου, εάν τον συναντούσες την εποχή που έγραφες το πρώτο σου βιβλίο ;

Να είσαι αυθεντικός, μην κοπιάρεις, ακολούθα τον δρόμο σου. Αυτό που κάνω ήδη.


9. Πιστεύεις πως η έκδοση ενός βιβλίου επηρεάζει τη δημιουργικότητα ή το έργο ενός συγγραφέα; Και εαν ναι,πώς;
Η επιτυχία δημιουργεί ένα άγχος, το ίδιο και η αποτυχία, η δημιουργικότητα όμως δεν επηρεάζεται, ζει μέσα μας, θεριεύει με τις εμπειρίες μας 


10. Περιέγραψε μας το τελευταίο σου βιβλίο, χρησιμοποιώντας τρια επίθετα ! 

Βαθύ. Ανατρεπτικό. Συγκινητικό 


11. Ποιό είναι το μεγαλύτερο "μάθημα" που πήρες γράφοντας; 

Πρώτα ζήσε και μετά γράψε.


12. Ποιός είναι ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο σου ;

Μια ομάδα καλών και έμπιστων φίλων. 


Έχουμε και την έξτρα ερώτηση του κοινού, που κληρώθηκε από το instagram.

+1 Πιστεύεις ότι η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα έχει μέλλον; Πως νιώθεις που είσαι πετυχημένο μέλος αυτής; 

To μέλλον του crime fiction στην Ελλάδα είναι εδώ, στα χέρια μας και στο κεφάλι μας και όλοι μαζί μπορούμε να το χτίσουμε και να το εξελίξουμε. Δεν νιώθω ούτε πετυχημένος, ούτε κάτι ιδιαίτερο, νιώθω όμως σίγουρα διαφορετικός. Διαφορετικός στις ιστορίες που αφηγούμαι. Εγώ από την πρώτη στιγμή προσπάθησα και προσπαθώ να διατηρώ όλα τα Ελληνικά στοιχεία των ηρώων και το τόπων μας και να αναπτύσσω έξυπνες, σύγχρονες πλοκές. Ο συνδυασμός της Ελληνικής ψυχογραφίας με κινηματογραφική πλοκή έκαναν την σειρά Σκοτεινά Νερά να αγαπηθεί. Όπως πάντα λέω, πρέπει να κοιτάμε μπροστά, να είμαστε ‘’μοναδικοί’’ . Εγώ επιτυχία ξέρεις τι θεωρώ; Να διαβάζει ο αναγνώστης κείμενο μου χωρίς να ξέρει ποιος το έχει γράψει και να λέει ‘’Ναι, αυτός είναι Δ.Σίμος». Να μην νοιάζω με άλλον, το δικό μου στυλ και ύφος γραφής-και νομίζω πως σε αυτόν τον στόχο τα πάω καλά. Αν η Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία θέλει να έχει μέλλον, θα πρέπει να είναι αυθεντική, να μην μοιάζει με άλλη!

Ευχαριστώ πολύ τον Δημήτρη Σίμο που απάντησε στις ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου