Ο φόνος είναι χρήμα - Πέτρος Μάρκαρης

 Το βιβλίο ''Ο φόνος είναι χρήμα'', του Πέτρου Μάρκαρη, αποτελεί το δέκατο τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, και το πρώτο του με το οποίο έρχομαι σε επαφή. Μια σύγχρονη ιστορία που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα, και ντύνει κάποιους ανεξιχνίαστους φόνους επενδυτών πίσω από ένα πολιτικό και κοινωνικό φόντο.




Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2019, όπου ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος καλείται να εξιχνιάσει τους φόνους διάφορων ξένων επενδυτών, που μόνο τους κοινό στοιχείο είναι ένα τραγούδι. Σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση, και οι ανισότητες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, εμφανίζεται παράλληλα το ''κίνημα των φτωχών'', όπου σχεδιάζει πορείες και συσσίτια. Μια διπλή ιστορία, μια διαφορετική ''απόδοση δικαιοσύνης'', και δύο αρκετά συμπαθείς αφηγητές αποτελούν τα βασικά κομμάτια αυτής της ιστορίας.

Το μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη είναι ευκολοδιάβαστο, και και έχει ωραίο ρυθμό, ενώ εγείρει και αρκετούς προβληματισμούς. Δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίου του συγγραφέα, όμως η απλή γραφή του μου άρεσε, ούτως ώστε να τον ψάξω περισσότερο.
Μου άρεσε που υπήρχε η παράλληλη αφήγηση δύο διαφορετικών ιστοριών από δύο διαφορετικούς αφηγητές. Από την μια, ο αστυνόμος Χαρίτος και οι ανεξιχνίαστοι φόνοι επενδυτών με μαχαίρι, και από την άλλη, ο Λάμπρος Ζήσης, πρώην κομμουνιστής που προσπαθεί να οργανώσει το κίνημα των φτωχών.

Μου άρεσε επίσης η ανάλυση των χαρακτήρων, και όλου του πλαισίου γύρω από αυτούς. Οι περιγραφές ήταν αρκετά ζωντανές, και οι σκηνές άμεσες.

 Η μόνη μου ''ένσταση'' είναι ο όρος αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού το κομμάτι των φόνων και η εξιχνίαση του εγκλήματος δεν είναι τα δυνατά του σημεία. Από την αρχή μπορεί κάποιος να προβλέψει τι γίνεται, ενώ η λύση του εγκλήματος δεν έχει την απαραίτητη ένταση, που εγώ θα ήθελα. Αντιθέτως, θα έλεγα πως είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, που δείχνει όλο το φάσμα της κρίσης, από την οικονομία, τους μετανάστες, την αναζήτηση επενδυτών κ.τ.λ., και το συγκεκριμένο κομμάτι μου έμεινε περισσότερο σαν γεύση, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. 




Το Ο φόνος είναι χρήμα, είναι μια ιστορία του σήμερα, που καυτηριάζει εμμέσως την επικαιρότητα και τη σύγχρονη πραγματικότητα, με μια ιδιαίτερη ματιά. Μέσα από τους φόνους, και παρά την ''στρωτή'' τους και χωρίς ανατροπές λύση, κρύβεται ένα εύστοχο κοινωνικό σχόλιο.


Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, Ο Φόνος είναι χρήμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου