Έγκλημα στο Πότζο - Πάνος Παντελούκας

 Πως θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε μέσα σε μόλις εκατόν τέσσερις σελίδες να ταξιδέψετε μέχρι την Νότια Ιταλία, και να γνωρίσετε έναν συμπαθή καθηγητή που προσπαθεί να λύσει μια  δολοφονία που σχετίζεται με μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας; Εγώ θα ενθουσιαζόμουν, και για καλή μου τύχη, ο Πάνος Παντελούκας κατάφερε να το πετύχει μέσα από την αστυνομική του νουβέλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, με τίτλο '' Έγκλημα στο Πότζο''. 





Βρισκόμαστε στην Νότια Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπάκολι, όπου βρίσκεται το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο καθηγητής Σπινέλλι, με την βήθεια του φίλου και συνεργάτη του, επιθεωρητή Σκιάνο. Ένας φόνος ο οποίος έχει άμεση σχέση με μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, και στην οποία εμπλέκονται κάποιοι Έλληνες φοιτητές, αλλά και η τοπική Καμόρα (μαφία). 


Τα βασικά στοιχεία της νουβέλας του Πάνου Παντελούκα, είναι η γρήγορη αφήγηση και η στρωτή πλοκή. Γεμάτο εικόνες που σε μεταφέρουν στην Νότια Ιταλία, και φυσικά μέσα από την αγάπη του Σπινέλλι για το φαγητό, πολλές σελίδες ''μοσχομύριζαν'' Μεσόγειο - και μεσογειακή κουζίνα! Παρά την μικρή του έκταση, οι χαρακτήρες - και ειδικά οι πρωταγωνιστές - είναι πολύ καλά δομημένοι. Μάλιστα, όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, η συγκεκριμένη νουβέλα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά που θα κυκλοφορήσει, έχοντας τον ίδιο πρωταγωνιστή. Κάτι που δεν μπορώ, είναι τα κλισέ, και ευτυχώς δεν έχουμε την εικόνα του ''αυτοκαταστροφικού'' καθηγητή/ επιθεωρητή, αντιθέτως, έχουμε ένα ισορροπημένο, ευαίσθητο και μεθοδικό πωταγωνιστή , που έχει μια φυσιολογική σχέση - ελπίζω να μην αλλάξει αυτό στο μέλλον!


Μου άρεσε που είχε έναν συνδυασμό μυστηρίου και αρχαιολογίας, και φυσικά, το γεγονός ότι πίσω από το έγκλημα κρύβονται κοινωνικά και πολιτικά αίτια, ενώ παράλληλα αναδυκνείονται τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα και το εύκολο χρήμα. 


Δεν μπορώ να πως πως είχε κάποια ιδιαίτερη ανατροπή, και θύμιζε περισσότερο νουάρ. Η υπόθεση λυνόταν κομμάτι κομμάτι με λογικό τρόπο και αλληλουχία γεγονότων, χωρίς αυτό να κάνει το κείμενο να υστερεί. Χαίρομαι πολύ που στην Ελλάδα έχουμε τόσο αξιόλογες προσπάθειες στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν ψάχνετε ένα βιβλίο που θα διαβάσετε γρήγορα και θα σας ταξιδέψει, τότε το συγκεκριμένο είναι το ιδανικό για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου