Austin Kleon, ο βασιλιάς του...δημιουργικού κλεψίματος!

Σαν άνθρωπος που μου αρέσει να ασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά, έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με το απόλυτο κενό. Άλλοι το ονομάζουν writers block, αλλοί αλλιώς παθαίνουν ...κοκομπλόκο. Όποια όμως και να είναι η τέχνη που ασχολείται κάποιος, υπάρχουν τρία μικρά, και άκρως δημιουργικά βιβλία, που μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στο ξεμπλοκάρισμα, αλλά ακόμη και στον τρόπο προώθησης της τέχνης.

Σε αυτή λοιπόν τη δημιουργική προσπάθεια, βοηθός είναι ο Austin Kleon, και τα τρία βιβλία του, που το κάθε ένα, έχει να προσφέρει και κάτι διαφορετικό. 

Κλέψε σαν καλλιτέχνης, Πούλα σαν καλλιτέχνης, και τέλος, κλέψε σαν καλλιτέχνης η μέθοδος




Τα βιβλία του Austin Kleon



Στο πρώτο βιβλίο με τίτλο Πούλα σαν Καλλιτέχνης, ο Austin Kleon απομυθοποιεί κάποια πράγματα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την παρθενογένεση στην τέχνη. Αυτό που θεωρητικά υποστηρίζει ο Austin Kleon είναι ότι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να εμπνευστεί από τον καλλιτέχνη που ξεχωρίζει, και διδάσκει τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει το...δημιουργικό κλέψιμο. Εάν κάποιος μπορέσει να απομονώσει όσα στοιχεία θαυμάζει, είτε στο θεωρητικό είτε στο πρακτικό κομμάτι, τα αφομοιώσει και μπορέσει να τα κάνει δικά του, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί. 

Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν συμβουλές που βοηθούν τον αναγνώστη να μπορέσει να βρει πράγματα που τον γεμίζουν και να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί. Μπορεί ο Austin Kleon να εστιάζει κυρίως στο κομμάτι της συγγραφής, όμως θεωρώ πως οποιοσδήποτε ασχολείται με κάτι δημιουργικό, μπορεί να φέρει τις συμβουλές και τις ιδέες στα μέτρα του. 

Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο Πούλα σαν Καλλιτέχνης, περνάμε στο επόμενο - και αρκετά σημαντικό στάδιο- αυτό της προώθησης της δουλειάς σου. Ο Austin Kleon μοιράζεται tips και συμβουλές σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει τη δουλειά του. Στο χώρο του internet, μπορεί κάποιος είτε να γίνει πολύ γνωστός, είτε να χαθεί μέσα στο πλήθος. Χρειάζεται επιμονή, και αρκετή προσπάθεια, και ο συγγραφέας δεν σε γεμίζει με αυταπάτες. Πέρα από τις συμβουλές του, και τους τρόπους της προώθησης, ο Austin Kleon επιμένει στη συνεχή δουλειά, στο να μην τα παρατάς με την πρώτη ευκαιρία αλλά και πως να διαχειρίζεσαι τις αρνητικές καταστάσεις, καθώς και τι μπορεί να κερδίσεις από τα θετικά και αρνητικά σχόλια.

Το τρίτο βιβλίο, που προσωπικά είναι και το αγαπημένο - καθότι δημιουργική μέχρι αηδίας - είναι το Κλέψε σαν Καλλιτέχνης, η Μέθοδος. Στην ουσία πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο με ασκήσεις δημιουργικότητας. Όπως λέει και ο υπότιτλος, είναι ένα σημειωματάριο για δημιουργικούς κλεπτομανείς. Ασκήσεις που οξύνουν το νου, και εξάπτουν τη φαντασία, και ακόμα και αν κάποιος δεν θέλει απλά να ξεμπλοκάρει, αλλά να ... παίξει και να περάσει λίγο δημιουργικό χρόνο, τότε νομίζω δεν υπάρχει πιο κατάλληλο βιβλίο! Από το να δεις μια σειρά χωρίς ήχο και να επινοήσεις τους δικούς σου διαλόγους, μέχρι να σκεφτείς δέκα πράγματα που πάνε καλά στη ζωή σου, όλες αυτές οι ασκήσεις θα βοηθήσουν να αυξήσεις τη δημιουργικότητα σου, και να ίσως να ανακαλύψεις πράγματα που έχεις μέσα σου, και δεν το ήξερες ποτέ!

Το να κλέβεις σαν καλλιτέχνης, είναι τέχνη από μόνο του. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, λίγο ή πολύ έχουν συμφωνήσει. Το να κλέβεις σωστά, να μελετάς το έργο και τη δουλειά ανθρώπων, να τους τιμάς, να παίρνεις στοιχεία από όσους θαυμάζεις , χωρίς να είσαι μίμος ή ''αντιγραφέας'', είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να γίνεις αυτό που επιθυμείς! Αν μη τι άλλο, αξίζει να προσπαθήσεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου