Συνέντευξη με τη Βιβή Χατζηκυριάκου του Fancy Owl Crations

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα σας έχω μια συνέντευξη από μια κοπέλα που θαυμάζω πάρα πολύ, όχι μόνο για τις φοβερές χειροποίητες δημιούργιες της, αλλά και για το ότι είναι μια κοπέλα που δεν σταματάει ποτέ να φέρνει νέες ιδέες - που λατρεύουμε όλοι οι βιβλιόφιλοι- και να τις υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία! Φυσικά μιλάω για την αγαπημένη Βιβή του FancyOwl.gr.






Βιβή Χατζηκυριάκου, το πρόσωπο πίσω από το Fancy Owl!


Η Βιβή φτιάχνει πανέμορφες χειροποίητες θήκες βιβλίων (book sleeve) , με σχέδια για όλα τα γούστα, σε διάφορα μεγέθη και στυλ, ενώ τον τελευταίο καιρό δημιούργησε το πρώτο συνδρομητικό κουτί για βιβλιόφιλους! Μια ματιά στο site της θα σας πείσει για το πόσα και όμορφα πράγματα είναι ικανός ένας άνθρωπος να δημιουργήσει, εάν έχει όρεξη, μεράκι και αγάπη! Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε την συνέντευξη που μου παραχώρησε η Βιβή, για να τη γνωρίσετε και εσείς καλύτερα! Φυσικά, στο τέλος του post σας περιμένει μια έκπληξη!

1.  Πες μας λίγα πράγματα για εσένα.

Πριν ξεκινήσω Χαρά μου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη συνεχή σου υποστήριξη και φυσικά για την ευκαιρία που μου δίνεις μέσα από εδώ να μιλήσω για το Fancy Owl.

Για εμένα προσωπικά δεν έχω κάτι ξεχωριστό να πω. Είμαι τριαντα-οκτώ χρονών, παντρεμένη, με δύο πολύ ξεχωριστές κόρες. Νοικοκυρά και μητέρα, το περισσότερο διάστημα που είμαι παντρεμένη, ασχολήθηκα με πολλά είτε για να βγάζω ένα χαρτζιλίκι είτε ως χόμπι, κυρίως τα χρόνια που δε δούλευα κάπου. Τελείωσα Γραφίστας Ηλεκτρονικού Εντύπου, μα δεν είχα την τύχη να εργαστώ επάνω σε αυτό ποτέ.

Από τα χειροποίητα προσκλητήρια στα χειροποίητα κοσμήματα, από τη χαρακτική γυαλιού στην ανάγνωση βιβλίων και από την ελληνική λογοτεχνία στη ξενόγλωσση (μη μεταφρασμένη), κατέληξα να γράφω κριτικές βιβλίων ξένων συγγραφέων. Το blog προέκυψε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέσα από αυτό, ήρθα σε επαφή με πολλές συγγραφείς και site, που προωθούσαν τα βιβλία τους ενώ καθημερινά ενημερωνόμουν για οτιδήποτε νέο ξεκινούσε στο εξωτερικό γύρω από το βιβλίο. Πάντα ήθελα με κάποιον τρόπο να ασχοληθώ πιο σοβαρά με αυτόν τον χώρο μα δεν ήξερα πως. 


Ποτέ ξανά η μεταφορά και η προστασία των βιβλίων δεν ήταν ομορφότερη!
2. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία των book sleeves;

Βασικά, ήταν απόφαση της στιγμής. Εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να αγοράσω δύο book sleeves από το brand που τα έκανε διάσημα. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτό, για οικονομικούς λόγους, εκείνο το διάστημα να τα αγοράσω οπότε έψαξα για κάποιο brand στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Το διάστημα που έκανα αυτή την έρευνα και αφού είδα ότι στην Ελλάδα όντως δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο πήρα την απόφαση να τα φέρω εγώ.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το εγχείρημα αυτό στην υλοποίηση του;

Για μένα που δεν ήξερα ούτε να γαζώνω, θα περίμενε κανείς ότι δυσκολεύτηκα αρκετά. Προσωπικά δεν το είδα ποτέ ως κάτι ακατόρθωτο. Πιο πολύ ως πρόκληση και ρίσκο. Πρόκληση γιατί ξεκινούσα κάτι με τις στοιχειώδεις γνώσεις μιας αρχάριας και ρίσκο γιατί η υλοποίησή του ήταν η δημιουργία μίας φυσικής επιχείρησης. Παρόλα αυτά ήθελα να το τολμήσω και να δω που θα με πάει.


Η μοναδική δυσκολία, που πιο πολύ καθυστέρηση θα έλεγα ότι ήταν, ήταν τα διαδικαστικά της έναρξης επαγγέλματος. Μικρότερες δυσκολίες συνάντησα επίσης στη πορεία, όσο προσπαθούσα να στήσω το εργαστήρι μου. Και όπως είναι λογικό, ακόμα συναντώ.
Fancy Owl Creations


4. Τι πιστεύεις ότι κάνει ξεχωριστή τη δουλειά σου;

Ειλικρινά, για μένα, τα μόνα στοιχεία που θα μπορούσα να πω ότι την κάνουν ξεχωριστή είναι ότι οι θήκες βιβλίων είναι φτιαγμένες σύμφωνα με το δικό μου ξεχωριστό γούστο και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο άλλο book sleeve brand στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι και η επαφή που να έχω με τον κόσμο, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου, βοηθάει στο να είναι επίσης ξεχωριστή.

5. Ποιά είναι η δική σου σχέση με τα βιβλία; 

Από την ημέρα που άνοιξα το Fancy Owl, η στενή, καθημερινή σχέση που είχα μαζί τους, τα τελευταία χρόνια, άλλαξε ριζικά. Δεν έχω πλέον τον χρόνο, ούτε την ενέργεια να ξεκινήσω ένα νέο βιβλίο όσο συχνά θα ήθελα, πόσο μάλλον να το διαβάσω εν μία νυκτί όπως έκανα πάντα. Παρόλα αυτά, με το Fancy Owl μου δόθηκε η ευκαιρία και είχα τη χαρά να διαβάσω βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Το σίγουρο είναι πως η αγάπη μου για τη λογοτεχνία πάντα θα μεγαλώνει και ποτέ δε θα στερέψει.

6. Συνδρομητικό κουτί! Μίλησες μας γι'αυτό! Πώς ξεκίνησαν όλα; Ποιά είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Ίσως το δυσκολότερο μα το πιο ενδιαφέρον εγχείρημά μου μέχρι στιγμής. Το συνδρομητικό κουτί είναι επίσης μια ξενόφερτη ιδέα όπως αυτή με τα booksleeves. Ήταν στόχος μου να καταφέρω κάποια στιγμή να το υλοποιήσω για το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας που ενώ θα ήθελε να αποκτήσει ένα από εκείνα του εξωτερικού δεν του ήταν εφικτό για οικονομικούς λόγους. Το Fancy Owl Crate ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 με πολύ θετικά σχόλια ενώ αρχίζει σταδιακά να αποκτά ένα σταθερό κοινό. 


Συνδρομητικό κουτί για βιβλιόφιλους με προιόντα - έκπληξη!
Το Fancy Owl Crate είναι ένα secret book box που περιέχει μέσα βιβλίο, μια δημιουργία Fancy Owl και διάφορα bookish goodies για βιβλιόφιλους. Εκείνος που θέλει να γίνει συνδρομητής, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κουτιά, το STAR ή το PREMIUM και φυσικά, την κατηγορία βιβλίου που επιθυμεί να διαβάσει. Τίποτα άλλο δεν γνωρίζει για το περιεχόμενο του κουτιού. Μέσα από το fancyowl.gr μπορείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για το συνδρομητικό κουτί.

7. Πώς φαντάζεσαι το Fancy Owl Creations στο μέλλον; Έχεις κάποια νέα πλάνα; Κάποια νέα ιδέα;

Λόγο των δύσκολων καιρών που περνάμε όλοι, αυτό που πραγματικά θέλω είναι να υπάρξει μέλλον και για το Fancy Owl. Οι ιδέες μου ποτέ δεν σταματούν, έχω ήδη μπει στη διαδικασία για νέες, διαφορετικές δημιουργίες, όπως και καινούργια project τα οποία θα τα μάθετε όταν έρθει ο καιρός.  


Ένα από αυτά είναι το Blind Date with a bookby DRYS, Έχει ήδη ξεκινήσει, η φόρμα εγγραφής του είναι ανοιχτή στο site του Fancy Owl και τα πρώτα Blind Dates ετοιμάζονται για τους συνδρομητές του Απριλίου. Ευελπιστώ να αγαπηθεί το ίδιο με το συνδρομητικό κουτί και να διαγράψει κι αυτό μια καλή πορεία.


Χειροποίητες θήκες βιβλίων
8. Ποιά είναι η γνώμη σου για την ελληνική κοινότητα του bookstagram ;

Να πω την αλήθεια, η εικόνα που έχω μέχρι στιγμής σχηματίσει για την ελληνική αυτή κοινότητα στο σύνολό της είναι πιο πολύ γενική παρά ουσιαστική. Αν και αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο για μένα είναι πως οι ξένοι bookstagrammers με τους Έλληνες έχουν τεράστιες διαφορές στο τρόπο που λειτουργούν, σκέφτονται και αναρτούν. Υπάρχουν συγκεκριμένα, βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται πιστά σε κάθε σχόλιο και κάθε κριτική βιβλίου τα οποία δυστυχώς είναι ανύπαρκτα στους περισσότερους Έλληνες bookstagrammers. Εκείνοι, όμως, που ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουν, κι έχουν κάνει την ερευνά τους σχετικά, ξεχωρίζουν ήδη από τους υπόλοιπους.

9. Εάν είχες την ευκαιρία να στείλεις ένα συνδρομητικό κουτί σε ένα διάσημο πρόσωπο, ποιό θα ήταν αυτό, και τι θα επέλεγες να έχει μέσα το κουτί; 

Θα ήθελα να είναι η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Τη θαυμάζω ως γυναίκα και  ως προσωπικότητα, η οποία μέσα από το τόσο σπουδαίο έργο που τελεί όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να κάνει πράξη και να βοηθήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μπορεί η τάξη της να της το επιτρέπει μα είναι από τις λίγες στη χώρα μας που πραγματικά ενδιαφέρεται και δημιουργεί.

Όσο για το τι θα επέλεγα να έχει μέσα το κουτί, είναι απλό. Θα είχε ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με όλων των υπολοίπων… Τίποτα διαφορετικό. Προτιμώ να δω αυτή την ευκαιρία ως ένδειξη να πω το δικό μου ευχαριστώ στο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη παρά ως κάτι άλλο.

10. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις μια ευχή για τους αναγνώστες του ReadOclock!

Πρώτα και κύρια εύχομαι σε όλους σας υγεία. Ποτέ να μη τη θεωρήσετε δεδομένη!

Στη συνέχεια, απλά αδράξτε τη μέρα! Ζήστε!!

Ο κόσμος του βιβλίου είναι υπέροχος, είναι ξεχωριστός μα όχι μοναχικός. Ξεκινήστε λοιπόν το ταξίδι σας πάντα με την πεποίθηση να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τους συνταξιδιώτες σας κι ελπίζω σύντομα να γίνω κι εγώ ένας από αυτούς.

-----




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου