Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2019

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα βρίσκομαι εδώ παρουσιάζοντας σας τους νικητές των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Ανανγώστη 2019, που πραγματοποιήθηκαν για έβδομη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη. Στην κατάμεστη αίθουσα του μουσείου, πλήθος συγγραφέων αλλά και αναγνωστών απόλαυσε μια βραδιά γεμάτη λογοτεχνία με ενδιαφέρουσες απόψεις και συζητήσεις, φρέσκα και γνώριμα πρόσωπα από τον χώρο, και αφορμή για περισσότερα βιβλία!

Το ReadOclock φυσικά ήταν εκεί, με το τετραδιάκι του ανά χείρας, για να καταγράψει και να σας μεταφέρει το κλίμα και όσα συνέβησαν και συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 10ης Ιουνίου με αφορμή τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2019!

Λογοτεχνικά Βραβεία Ανανγώστη 2019
Η βραδιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά και με αρκετό ενδιαφέρον. Υπό τους ήχους του σαξόφωνου του Δημήτρη Βασιλάκη, τέθηκε ένα αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα : Χρειάζονται τα βραβεία λογοτεχνίας; Πρέπει να δίνονται και γιατί; Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, και οι κυρίες Κατερίνα Σχινά και Αργυρώ Πιπίνη ( κριτική Επιτροπή Ενηλίκων και Επιτροπή Κρίσης Παιδικών Βιβλίων αντίστοιχα ) συντόνισαν, παρουσίασαν και σχολίασαν τη βραδιά αλλά και τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας γενικότερα τονίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των λογοτεχνικών έργων, ιδίως στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

Το Μεγάλο Βραβείο Ανανγώστη απονεμήθηκε στο Δημήτρη Νόλλα, πεζογράφο της γενιάς της μεταπολίτευσης για το συνολικό του έργο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με το παιδικό και εφηβικό μυθιστόρημα. Βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου βιβλίου κατάφερε να αποσπάσει η Ανθή Δημητρούκα, με το Αν ( εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) σε εικονογράφηση Tassies, ενώ το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιάκέρδισε ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με το έργο του Σαλιγκάρι και Φεγγάρι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο )  με εικονογράφηση Μαριλένας Μελισσηνού.  Στη Λογοτεχνία για Εφήβουςνικητής αναδείχτηκε Βασίλης Παπαθεοδώρου με το βιβλίο Τη νύχτα που έσβησαν τ'αστέρια ( Εκδόσεις Καστανιώτης ). Μια ακόμη ενδιαφέρουσα και ιδιάιτερη κατηογρία στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας είναι το Βιβλίο Γνώσεων το οποίο και έλαβε η Ελένη Γερουλάνου, με το βιβλίο Ένας Αρκούδος Μια Φορά ( εκδόσεις Πατάκης), που αφιέρωσε στη Μαρία Αργυριάδη, τη γυναίκα που δώρισε τη συλλογή παιχνιδιών της στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Φάληρο.

Περνώντας στη λογοτεχνία ενηλίκων, επόμενο βραβείο που δόθηκε ήταν το Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού, ένα σημαντικό και ξεχωριστό βραβείο, που αφορά την τυποτεχνική επιμέλεια ενός βιβλίου, και που νικητής του ήταν ο Γιάννης Κόκκωνας και οι Εκδόσεις ΜΙΕΤ, με το έργο Έγρεο, Φίλα Μάτερ, Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα ακόμη μεγάλο βραβείο, το Βραβείο Νίκου Θέμελη, όπου δόθηκε στον Τηλέμαχο Κώτσια για το βιβλίο Σινική Μελάνη από Εκδόσεις Πατάκη

Το Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου κέρδισε η Νατάσα Σίδερη, και οι Κυριάρχοι Πονηροί Λογισμοί (Εκδόσεις Μωβ Σκίουρος), ενώ Πρωτοεμφανιζόμενος Ποιητής αναδείχτηκε ο Άκης Παραφέλας και η Παρασημαντική ( Εκδόσεις Θράκα ).

Το Βραβείο Πόιησης παρέδωσε ο αγαπημένος Τίτος Πατρίκιος στον Χάρη Βλαβιανό, για τηνΑυτοπροσωπογραφία του Λευκού ( Εκδόσεις Πατάκη).

Στην κατηγορία - λογοτεχνικού - Δοκιμίου - Μελέτης, νικητής αναδείχτηκε ο Θόδωρος Χατζηπανταζής και το «Ρωμαίικος Συβολισμός»,Διασταύρωση εγχώριας λαϊκής παράδοσης και ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στο νεοελληνικό θέατρο ή Θέατρο και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα (ΠΕΚ )

Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς ο Βασίλης Βασιλικός ανέβηκε επάνω στη σκηνή για να παραδόσει το Βραβείο για Διήγημα - Νουβέλα, το οποίο και παρέλαβε η Δήμητρα Κολλιάκου με το Αλφαβητάρι Εντόμων (Εκδόσεις Πατάκης).

Το Βραβείο Μυθιστορήματος παρέδωσε η Μάρω Δούκα στον Γιώργο Συμπάρδη για το έργου του Αδέρφια Εκδόσεις Μετάιχμιο ).

Στο τέλος της βραδιάς δόθηκε ένα ακόμη συμβολικό βραβείο στον Στρατή Χαβιαρά, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Αναγνώστη για τη βοήθεια και το έργο του.

Μετά τα Βραβεία ακολούθησε φυσικά πάρτυ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με λίγο αλκόολ, πολλά χαμόγελα και ακόμα περισσότερη όρεξη για βιβλιοσυζητήσεις!

Ήταν μια απολαυστική και ενδιαφέρουσα βραδιά! 

Διαβάστε περισσότερα για το Περιοδικό ο Ανανγώστης : εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου