12 + 1 Ερωτήσεις στον... Λευτέρη Μπούρο

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα θα φιλοξενήσουμε τη συνέντευξη ενός νέου συγγραφέα, του οποίου το βιβλίο διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε πάρα πολύ !Πρόκειται για τον Λευτέρη Μπούρο και τη συλλογή διηγημάτων του Ερασιτέχνες Δολοφόνοι, 8 ιστορίες μυστηρίου από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Μια συλλογή αρκετά σκοτεινή, dark και ιδιαίτερη, που το μόνο που μπορεί να μου προκαλέσει είναι ιδιαίτερη περιέργεια να γνωρίσω τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτήν! Πάμε λοιπόν να ανακρίνουμε τον Λευτέρη Μπούρο !

Ο συγγραφέας Λευτέρης Μπούρος



1. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.

Πέρασα τα μαθητικά μου χρόνια στο Αγρίνιο. Σπούδασα στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Με τη συγγραφή καταπιάστηκα από τύχη (κυρίως) και από μια αστεία πεποίθηση που μου έλεγε ότι μπορώ να πω ιστορίες με επιτυχία· δούλευα σε διάφορα μπαρ στα φοιτητικά μου χρόνια και πολύ συχνά αφηγούμουν ανέκδοτα σε φίλους,τις περισσότερες φορές με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πέρα από την ανάγνωση απολαμβάνω τη ροκ μουσική, τα απομονωμένα νησιά και το μπιλιάρδο. Σήμερα εργάζομαι ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και ετοιμάζω το δεύτερό μου βιβλίο.


2. Ποιό είναι το βιβλίο που σε έχει επηρεάσει περισσότερο και πώς; 

Σίγουρα δεν είναι μόνο ένα. Συνοπικά, θα πω ότι οι επιρροές μου έρχονται από τα διηγήματα του Πόε και του Μωππασάν, από το στιλ του Σάλιντζερ και του Μπουκόβσκι και από τους αναξιόπιστους αφηγητές του Μπρετ Ίστον Έλλις και του Χένρι Τζέιμς.

3. Πότε έγραψες το πρώτο σου κείμενο;

Πριν από τρία χρόνια, καθώς ανάρρωνα από ένα χειρουργείο. Έγραψα ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που για την ώρα περιμένει να το ξαναπιάσω από την αρχή.


4. Η ενασχόληση με τη συγγραφή είναι "ευχή" ή "κατάρα";

Δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι ευχή ή κατάρα,φαντάζομαι όμως ότι είναι ένας από τους δύο τρόπους για να ‘’ζήσει’’ κανείς όσες ζωές θέλει. Με αυτό το σκεπτικό, ο δεύτερος τρόπος θα πρέπει να είναι η ανάγνωση.


5. Πώς φαντάζεσαι την ιδανική -  συγγραφική - επιτυχία; 

Πραγματικά δεν ξέρω για το εάν η αναγνωρισιμότητα ή τα οικονομικά οφέλη συνιστούν την ιδανική επιτυχία.
Έτσι όπως το φαντάζομαι σήμερα, επιτυχημένο είναι ένα βιβλίο όταν γίνεται ευρέως αποδεκτό (με ότι συνεπάγεται ο όρος), ως κάτι το αξιόλογο.

6. Πώς επιλέγεις τα ονόματα των ηρώων σου; 

Κάποιες φορές τα ονόματα των ηρώων έρχονται τυχαία. Κάποιες άλλες μοιράζονται ανάλογα με τον χαρακτήρα και το ρόλο του καθενός. Για παραδειγμα, ένας ‘’Νώντας’’ ακούγεται διαφορετικά από έναν ΄΄Οδυσσέα’’. Κλισέ, το ξέρω, αλλά νομίζω ότι δουλεύει.

Η συλλογή διηγημάτων του Λευτέρη Μπούρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή


7. Πόσες ώρες την ημέρα γράφεις; Τι κάνεις όταν μπλοκάρεις;

Είναι σχεδόν αδύνατο να γράφω καθημερινά, μα όταν βρίσκω χρόνο το κάνω για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν μπλοκάρω ακούω μουσική ή βγαίνω βόλτα ή διαβάζω κάτι από τη στοίβα με τα αδιάβαστα της βιβλιοθήκης μου.

8. Τι συμβουλή θα έδινες σήμερα στον εαυτό σου, εάν τον συναντούσες την εποχή που έγραφες το πρώτο σου βιβλίο ;

Έχε στο νου σου ότι τα πάντα έχουν λίγο-πολύ γραφτεί.
Γιαυτό πειραματίσου. Άλλαξε οπτική, φύγε από την πεπατημένη, μίλα για πράγματα που ξέρεις καλά, γράψε μια ιστορίαακριβώς όπως θα ήθελες να την ακούσεις.

9. Πιστεύεις πως η έκδοση ενός βιβλίου επηρεάζει τη δημιουργικότητα ή το έργο ενός συγγραφέα; Και εαν ναι,πώς;

Ο διαθέσιμος χρόνος επηρεάζεται σίγουρα, γιατί είναι πολλάεκείνα που ακολουθούν μια έκδοση. Από την άλλη, νομίζω ότι η δημιουργικότητα παραμένει κάπου τριγύρω, και αρκούν πολύ λίγα - ένα οπτικό ερέθισμα, ένα νέο βιβλίο, μια συζήτηση ή ένα αγαπημένο κομμάτι - για να πιάσει και πάλι δουλειά.

10. Περιέγραψε μας το τελευταίο σου βιβλίο, χρησιμοποιώντας τρια επίθετα ! 

Σκοτεινό. Παραπλανητικό. Μακάβριο.


11. Ποιό είναι το μεγαλύτερο "μάθημα" που πήρες γράφοντας; 

Η ‘’ενσυναίσθηση’’, δηλαδή η ικανότητα να μπορεί κανείς να κατανοήσει τις απόψεις, τα κίνητρα (και εν τέλει τις πράξεις) κάποιου τρίτου, είναι σημαντική αρετή όχι μόνο για τη συγγραφή, αλλά και για τη ζωή την ίδια.

12. Ποιός είναι ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο σου;

Το κορίτσι μου το άκουσε κατά τη συγγραφή. Ένας κύκλος φίλων με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, το διάβασε πριν τις τελικές διορθώσεις.


Και τώρα πάμε να δούμε την ερώτηση του κοινού, η οποία κληρώθηκε από το instagram από την αναγνώστρια @fancyowl.creations


 Προϋπήρξε κάποιο πραγματικό γεγονός που να έγινε εναυσμα για κάποια από τις ιστορίες σας; Σε ποια;

Όλες σχεδόν οι ιστορίες της συλλογής έχουν κάποια στοιχεία που ανταποκρίνονται στη δική μου πραγματικότητα. Ορισμένοι χαρακτήρες και σκηνικάυπάρχουν στα αλήθεια· για παράδειγμα οι στρατιώτες στο διήγημα με τίτλο ‘’Άγια Νύχτα΄΄ ή η παραλία στην οποία βρίσκεται το σπίτι στο ‘’Ποιος Μίλησε;’’.
Μιλώντας για γεγονότα όμως, θα έλεγα ότι το δυνατότερο ερέθισμα δόθηκε στη νουβέλα με τίτλο ‘’Ο Μίμος’’. Για να πάρει μορφή ο Μίμος, έπρεπε πρώτα να ακούσω την αφήγηση ενός θαμώνα σε κάποιο συνοικιακό μπαρ που δούλευα παλιότερα. Η αληθινή ιστορία λέει ότι ο θαμώνας αυτός εργαζόταν κάποτε στο ψυχιατρικό τμήμα ενός δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας. Μου διηγήθηκε λοιπόν κάποια πραγματικά (και ανατριχιαστικά) στιγμιότυπα για κάποιον τρόφιμο -στιγμιότυπα που στο σύνολό τουήταν τόσο σοκαριστικά- που στο μυαλό μου ζυμώθηκαν, άλλαξαν σε πάρα πολλά σημεία και τελικά μετατράπηκαν σε μια απο τις αγαπημένες μου ιστορίες.


Ευχαριστώ πολύ τον Λευτέρη Μπούρο για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Το βιβλίο του, Ερασιτέχνες Δολοφόνοι, 8 Ιστορίες Μυστηρίου, μπορείτε να το βρείτε εδώ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου