Το Βαλς των Δέντρων και του Ουρανού - Jean - Michel Geunassia


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα θα σας γράψω για το τελευταίο βιβλίο του Jean Michel Guenassia με -τον υπέροχο- τίτλο Το βαλς των δέντρων και του ουρανού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Ειρήνης Αποστολάκη !

Jean Michel Guenassia
Το βιβλίο έχει ως κύριο θέμα τις τελευταίες ημέρες του Βινσεντ Βαν Γκογκ, όταν το 1890 εγκαταστάθηκε στην Ωβέρ-συρ-Ουάζ όπου και γνώρισε τον γιατρό Γκασέ που τον είχε υπό την επίβλεψη του. Η κόρη του γιατρού, Μαρκερίτ Γκασέ, που είναι η κύρια πρωταγωνίστρια του βιβλίου και η αφηγήτρια, μας εξιστορεί από τη δική της μεριά το πως αυτή γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Βίνσεντ, ενώ ο Geunassia μας δείχνει μια διαφορετική εκδοχή του θανάτου του ζωγράφου, αμφσβητώντας την αυτοκτονία. 

Παράλληλα στο βιβλίο διαβάζουμε αποσπάσματα από τα γράμματα του Βίσνεντ με τον αδερφό του Τεό, καθώς και αποσπάσματα από την εφημερίδα La Lanterne με ενδιαφέρουσες τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές ειδήσεις της εποχής!

Το βαλς των δέντρων και του ουρανού

Η αφήγηση λοιπόν, γίνεται από την Μαργκερίτ όπου όντας σε μεγάλη ηλικία ξεκινάει να μας διηγείται την ιστορία της από τα 19α γενέθλια της. Έχοντας χάσει τη μητέρας της από πολύ μικρή ηλικία, μεγαλώνει με τον πατέρα της, τον γιατρό Γκασέ και τον αδερφό της. Η ίδια, ζωγράφιζε από μικρή ηλικία, όμως όπως λέει και η ίδια, ενώ έχει πολύ ταλεντο δεν διαθέτει καθόλου φαντάσια. Παράληλλα, βλέπουμε τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και τη θέση της γυναίκας. Το όνειρο της Μαργκερίτ, να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, και να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, κάνοντας τους στόχους της πραγματικότητα! Μέσα σε αυτήν την καθημερινότητα, θα της κινήσει το ενδιαφέρον ένας νέος κάτοικος της περιοχής, που στήνει το καβαλέτο του και ζωγραφίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Θα γνωριστούν, και θα γίνουν εραστές. Ο πατέρας της Μαργκερίτ όμως είναι ενάντια σε αυτήν την σχέση, καθώς και ο ίδιος ο Βίσνεντ δεν φαίνεται πολύ θερμός για κάτι παραπάνω. Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζεται στο βιβλίο και έχει πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο γιατρός Γκασέ δεν παρουσιάζεται τόσο φιλότεχνος όσο γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά φαίνεται να ''εκμεταλλεύεται'' τη σχέση του με τον ζωγράφο προς όφελος του. Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζεται διαφορετικό είναι το τέλος του διάσημου ζωγράφου, καθώς και η αμφισβήτηση της αυθεντικότητας κάποιων έργων του.

Για όσους ενδιαφέρονται για τη ζωή του ζωγράφου, είναι μεν ένα βιβλίο που δίνει πολλά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί το κύριο θέμα, αφού η πρωταγωνίστρια στο μεγαλύτερο μέρος μας δείχνει τα ερωτικά της συναισθήματα και την απογήτευση της. Αν και στην αρχή παρουσιάζεται ως δυναμική και επαναστάστρια κατά βάθος είναι αδύναμη, ίσως και θύμα της εποχής της. Ενδιαφέροντα επίσης είναι τα στοιχεία που δίνονται από τις εφημερίδες, σπάνε λίγο την αφήγηση και σε μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής. 

Η γραφή του Jean Michel Geunassia είναι απλά μαγική, χάνεσαι στις λέξεις του, και φυσικά βρήκα και τη μετάφραση εξαιρετική! Αν και σε κάποια σημεία με κούρασε λίγο η πρωταγωνίστρια με τις σκέψεις της , σε γενικες γραμμές μου άρεσε πάρα πολύ, και το βρήκα ένα από τα πιο καλογραμμένα και όμορφα βιβλία που διάβασα φέτος!

Για όσους αγαπάτε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, διαβάστε εδώ τα post σχετικά με :

1) Την ταινία/ντοκιμαντέρ Painted with words
2) Το graphic novel Vincent της Barbara Stok 
3) Την έκθεση Van Gogh Alive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου