#Instaέρευνα - Ποιοί και γιατί αγοράζουν βιβλία από εφημερίδες

Γεια και χαρά, Χαρα εδώ !

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που λέτε, νεαρό βιβλιοφαγικό και comicοφαγικό ζευγάρι αποφάσισε να πάει ένα Σαββαοκύριακο να ξεκουραστεί, να κάνει τα μπανάκια του και να χαλαρώσει...

Μιαμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, δυο μικρά σακβουαγιάζ, λίγες ώρες χαλάρωσης και πως και τα κατάφερα πήρα ένα βιβλίο μαζί μου...Μου φάνηκε λογικό,πώς να το πω... Ο φίλος μου από την άλλη, εθεάθη με τρεις τόμους DC comics... Μου φάνηκε λογικό, πώς να το πω...

Περάσαμε το πρώτο μας απόγευμα, το πρώτο μας βραδάκι, μέχρι που ξημέρωσε Κυριακή και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ποιοί και γιατί αγοράζουν βιβλία από εφημερίδες

-Καλά , γιατί πήρες ένα βιβλίο μόνο;
-Εντάξει για λίγο ήρθαμε...
-Ναι αλλά διαβάζεις γρήγορα...
-Το ξέρω!
-Και τι θα κάνεις άμα τελειώσει το βιβλίο σου;

*Πιθανές απαντήσεις : Μπάνιο, κινητό, βόλτα! 

-Θα μου δώσεις ένα comic.
-Δε γίνεται...Είναι σε συνέχειες, και είμαι στο νούμερο 8..

Κάπου εκεί άρχισα να πανικοβάλλομαι, να ιδρώνω, να τρέμει η καρδιά μου...

-ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!!

-Ψυχραιμία! Είναι νωρίς! Πάμε να βρούμε ένα βιβλιοπωλέιο να πάρεις κανά βιβλιαράκι, να πάμε στην παραλία μας, να κάνουμε το μπάνιο μας!

-Ωραία!

Και πήγαμε.. Και όπως ήταν λογικό βιβλιοπωλείο δε βρήκαμε!

-ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!! 

-Πάμε να πάρουμε καμια εφημερίδα...Σίγουρα κάποια θα έχει ένα βιβλίο!

Και κάπου ήρθε η ηρεμία και η χαλάρωση!

Και βρήκα την εφημερίδα μου, έκανα το μπάνιο μου, δεν τέλειωσα καν το βιβλίο που είχα πάρει μαζί μου όμως ήμουν ήρεμη και χαλαρή!

Επιστρέφοντας, σας έδειξα στο instagram το βιβλίο της εφημερίδας, και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η μικρή insta- έρευνα!

Ποιοί και γιατί αγοράζουν βιβλία από εφημερίδες!


Νομίζω πως έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε τι είπατε! 

Η πρώτη ερώτηση φυσικά ήταν εάν αγοράζετε βιβλία από εφημερίδες ! Η διαφορά ήταν τεράστια , αφού το 92% απάντησε θετικά!

Πάνω από 20 άτομα μου έστειλαν την ίδια απάντηση! Ναι, γιατί είναι πιο οικονομικές από το να αγοράσουμε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

Η Έφη δηλώνει πως είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Πρέπει να με ενδιαφέρει πάρα πολύ ένα βιβλίο και να μην μπορώ να το βρω διαφορετικά για να το πάρω από εφημερίδα!

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με την ''ποιότητα'' των βιβλίων από εφημερίδες, μιας και από προσωπική άποψη-και χωρίς να είναι απόλυτο-πολλές φορές το χαρτί είναι φτηνό, ενώ η εκτύπωση δεν είναι σωστή! Παρόλ'αυτά -προσωπική άποψη- θεωρώ πως σύμφωνα με την τιμή υπάρχει η αντίστοιχη αναλογία, οπότε και δεν το βρίσκω τραγικό! Τι είπατε εσείς στην ερώτηση πιστεύτε πως η ποιότητα του χαρτιού ανταποκρίνεται στην τιμή; Το 81% απάντησε θετικά, έναντι του 19% που απάντησε αρνητικά!

Η Έφη για μια ακόμη φορά απάντησε το εξής : Μου αρέσει τα βιβλία που διαβάζω να έχουν μια όσο γίνεται καλή ποιότητα, για αυτό απόφεύγω τα βιβλία από εφημερίδες. Όμως, εάν δεν μπορώ να βρω το βιβλίο σε άλλη μορφή, σίγουρα θα προτιμήσω την έκδοση της εφημερίδας από την ηλεκτρονική. Σίγουρα πάντως για να αγοράσω εφημερίδα με βιβλίο θα πρέπει να είναι κάτι που με ενδιαφέρει ήδη.


Επόμενη και πιο σημαντική ερώτηση ήταν έαν πιστέυετε πως τα βιβλία από εφημερίδες έχουν περικοπές ή άλλα λάθη που πιθανώς να επηρεάζουν την ανάγνωση σας. Το 72% υποστήριξε πως δεν έχει συναντήσει κάποιο λάθος, ενώ το 28% είπε πως έχει συναντήσει σε κάποιες εκδόσεις αρκετά λάθη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος ανέφερε πως σε κάποια βιβλία του Κάφκα που δινόντουσαν με το Βήμα λείπουν κάποια κεφάλαια από το τέλος, ενώ στο έργο ''Η βουή και η μανία''-πάλι από το βήμα-έλειπε η εισαγωγή.

Επίσης, ο Πυθαγόρας μου μίλησε για το βιβλίο ''Έγκλημα και τιμωρία'', στο οποίο εντόπισε πολλά γραμματικά και συντακτικά λάθη, σε σημείο που τον εκνεύριζε καθώς το διάβαζε!

Από την άλλη, αρκετοί υποστήριξαν πως δεν εχουν εντοπίσει κάτι τόσο ενοχλητικό στις εκδόσεις που έχουν αγοράσει!

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τις αγοραστικές σας συνήθειες, και πιο συγκεκριμένα εάν έχετε αγοράσει εφημερίδα μόνο και μόνο για το βιβλίο που δίνει! Η πλειοψηφία ήταν συντριπτική, αφού το 97% απάντησε θετικά! Και πάμε να δούμε μερικές από τις απαντήσεις σας!

Οι περισσότεροι απάντησαν πως έχουν αγοράσει τα βιβλία του Καζαντζάκη.

Επίσης ''παιζουν'' πολύ οι συλλογικοί τόμοι και τα λευκώματα, κυρίως γεωγραφικά και ιστορικά, ταξιδιωτικοί οδηγοί και λεξικά!

Ένα βιβλίο που απάντησαν πολλοί πως έχουν αγοράσει την εφημερίδα για να το αποκτήσουν είναιτο Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι!

Ακόμη είναι μεγάλο το αναγνωστικό κοινό- το οποίο αποτελείται 100% από το γυναικείο φύλο- που αγοράζει αισθηματικά και ερωτικά βιβλία από εφημερίδες, κυρίως από Ελληνίδες συγγραφείς. Μάλιστα έλαβα και πολλές φωτογραφίες με τεράστιες συλλογές από αυτά!

Συνεχίζουμε με λίγη ακόμη κλασική λογοτεχνία, και μεγάλες προσδοκίες!

Άλλη αναγνώστρια αναφέρει πως αγόρασε τον Μάιο το βιβλίο ''ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου'' γιατί ήθελε πάρα πολύ να το διαβάσει!

Η Δήμητρα έχει αγοράσει την τριλογία της Ιζαμπέλα Αλιέντε, καθώς και πολλά βιβλία που έχουν κερδίσει Νόμπελ. Αναφέρει πω δεν έχει εντοπίσει ιδιαίτερα λάθη στα βιβλία της, όμως την ''χαλάει'' η ποιότητα του χαρτιού, ενώ αγοράζει βιβλία από εφημερίδες μόνο εάν γνωρίζει το συγγραφέα!

Η Diana δηλώνει ενθουσιασμένη, αφού μέσω εφημερίδας απέκτησε την ''Ιστορία της Φιλοσοφίας'' του Ουμπέρτο Έκο, που όπως χαρακτηριστικά έγραψε ''άξιζε και με το παραπάνω!"

Η επόμενη ερώτηση ήταν έαν έχετε γνωρίσει κάποιον συγγραφέα που σε άλλες συνθήκες δε θα διαβάζατε! Η δική μου απάντηση είναι θετική, και εδώ μου έκανε εντύπωση το πόσο κοντά ήταν τα δύο άκρα! 58-42% Μικρή διαφορά!


Η επόμενη ερώτηση για εμένα είναι και η πιο σημαντική, μιας και είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ! Η ερώτηση μου ήταν η εξής: πιστεύετε πως είναι λάθος ''μεγάλα'' έργα να μοιράζονται σε τόσο χαμηλή τιμή στο ευρύ κοινό; Πιστεύετε πως χάνουν την αξία τους ή η τέχνη είναι για όλους;

Πολύ μεγάλο ερώτημα, όμως -ευτυχώς- μόνο το 3% θεωρεί πως έτσι τα βιβλία χάνουν την αξία τους, έναντι του 97% που πιστεύει πως η τέχνη είναι για όλους!

Αγγελική έστειλε τη γνώμη της γι'αυτό το ερώτημα λέγοντας : Όταν ένα βιβλίο είναι best seller και έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές με στεναχωρεί να το βλέπω να πωλείται με 1-2 ευρώ.Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο πώλησης. Για τα κλασικά βιβλία όμως, και ιδίως για τους νέους αναγνώστες που δεν τα γνωρίζουν θεωρώ πως είναι καλό, γιατί μπορεί να μην έδιναν εύκολα 20 ευρώ ενώ με την εφημερίδα ίσως μπουν στον κόπο να το διαβάσουν και να μπορέσουν να καταλάβουν την πραγματική τους αξία!

Ο Μιχάλης υποστηρίζει πως: εφόσον στο βιβλίο δεν υπάρχουν χοντρά λάθη ή αλλοίωση του περιεχομένου δεν χάνει την αξία του. Όσο και να μας αρέσουν τα βιβλία ως αντικείμενα , το περιεχόμενο είναι που μετράει ασχέτως της ευτέλειας του μέσου.

Και πάμε στην τελευταία ερώτηση! Εάν έχετε πάρει μια έκδοση εφημερίδας και σας άρεσε το έργο που διαβάσατε, θα πηγαίνατε να το αγοράσετε από κάποιον εκδοτικό οίκο; 

Και εδώ φυσικά, οι αναγνώστες ''κονταροχτυπήθηκαν''! Το 57% θα το αγόραζε ξανά, ενώ το 43% δηλώνει καλυμένο με την έκδοση της εφημερίδας!

Αυτή ήταν η mini insta-έρευνα! Όλες οι απαντήσεις είχαν πολύ ενδιαφέρον!Ευχαριστώ πολύ όσους μου απάντησαν, και συγγνώμη που δεν έβαλα όλες τις απαντήσεις, για να μην βγει τεράστιο το κείμενο! Θα χαρώ να μου γράψετε στα σχόλια και τη δική σας γνώμη! 

Και φυσικά, την επόμενη φορά που θα πάω διακοπές, θα φροντίσω να έχω μαζί μου βιβλιοφαγικό backup!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου