Ο Επαναστάτης με το Ποδήλατο - Mempo Giardinelli , και Διαγωνισμός

Το πρώτο μυθιστόρημα του Mempo Giardinelli Ο Επαναστάτης με το Ποδήλατο ήρθε επιτέλους και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σε μετάφραση Αλέξανδρου Ηλιόπουλου

Η θρυλική - και αληθινή - ιστορία ενός ανθρώπου, που αφηγείται κομμάτια της ζωής του, που τον σημάδεψαν, και τα οποία συμβαδίζουν με τις αλλαγές και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πατρίδα του, την Παραγουάη.

Ο επαναστάτης με το ποδήλατο - Mempo Giardinelli

Η ιστορία ξεκινάει με τον πρόλογο της πρώτης έκδοσης, το 1980, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας μας πληροφορεί πως ο πρωταγωνιστής του - Μπαρτόλο - είναι υπαρκτό πρόσωπο, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Δεν αποτελεί βιογραφία, όμως τα περισσότερα γεγονότα είναι βασισμένα στην πραγματικότητα. Στον πρόλογο όμως της συγκεκριμένης έκδοσης, αποκαλύπτεται το όνομα του πραγματικού ''Μπαρτόλο'', δον Χουάν Μπαρτολομέ Αραούχο, και μα ενημερώνει πως διηγείται σε ελεύθερη μορφή τη στρατιωτική και προσωπική του ζωή.. 

Πρωταγωνιστής λοιπόν, είναι ο Μπαρτόλο, πρώην αξιωματικός του στρατού της Παραγουάης, ο οποίος και αφηγείται γεγονότα που σημάδεψαν τον ίδιο, αλλά και την πατρίδα του. Ο Πόλεμος της Τριπλής Συμμαχίας, το πραξικόπημα και η δικτατορία του Στρένσερ, είναι μερικά από τα κομμάτια που τον σημάδεψαν. Ένας επαναστάτης, που δεν έπαψε ποτέ να πολεμάει για τα ιδανικά του, και να ονειρεύεται. Γνώρισε πόλεμο, τη ζωή στη φυλακή, αλλά και προσωπικό πόνο. ''Η επανάσταση πάντα ξαναγεννιέται'', και ο Μπαρτόλο είναι ο ιδανικός ήρωας που ενσαρκώνει αυτό το ρητό!

Ο Επαναστάτης με το Ποδήλατο  είναι ένα εμβληματικό μυθιστόρημα, χωρίς να είναι βαρύγδουπο. Σε βάζει εντελώς στο κλίμα της εποχής και στα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα σε μαθαίνει πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες, χωρίς όμως να κουράζει. Μια διαφορετική κουλτούρα, ένας άλλος τόπος, και ένας επαναστάτης συνθέτουν αυτήν την κλασική λατινοαμερικανική ιστορία, η οποία είναι διανθισμένη με αρκετό χιούμορ, και αυτό είναι ένα στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή. Ο Mempo Giardinelli, κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εννιά χρόνια πριν την ανατροπή του Στρένσερ, το οποίο κυκλοφορούσε κρυφά στην Παραγουάη, διαποτισμένο με τις αξίες και τα ιδανικά του για έναν δικαιότερο κόσμο. Μάλιστα, ο συγγραφέας, αναφέρει πως το 1996, σε μια παρουσίαση του βιβλίου του, συνάντησε και πάλι τον Μπαρτόλο, όπως τον αποκαλούσαν, και αντιλήφθηκε τη σημασία του συγκεκριμένου βιβλίου, για την πτώση της δικτατορίας της χώρας του.  Χωρίς να μασάει τις λέξεις του, χωρίς να καθοδηγεί, και χωρίς να κουράζει, Ο Επαναστάτης με το Ποδήλατο αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχω διαβάσει!

---

Για τους αναγνώστες του readoclock.gr :

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, κληρώνουμε ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος του Mempo Giardinelli Ο Επαναστάτης με το Ποδήλατο. Για να λάβετε μέρος, και να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, πατήστε : ΕΔΩ!

---


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου