Ιτσίγκο Ιτσιέ - Έκτορ Γκαρθία / Φρανσέσκ Μιράλλιες

 Με αγάπη από την Ιαπωνία, μετά το Ικιγκάι ήρθε η ώρα να μάθω και την έννοια του Ιτσίγκο Ιτσιέ! Μη σας τρομάζει το όνομα! Δε θα διαβάσετε κάτι που δεν ξέρετε! Αλλά θα διαβάσετε σίγουρα κάτι που πολλές φορές - και λόγω της καθημερινότητας - το ξεχνάτε, όπως και εγώ! 



Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Ιτσίγκο Ιτσιέ και γιατί είναι σημαντικό για τους Ιάπωνες; Θα το πω με πολύ απλά λόγια! Όπως αναγράφεται και στο εξώφυλλο η βασική αρχή είναι να κάνεις κάθε στιγμή κάτι μοναδικό, ακριβώς γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική! Βασίζεται στη λογική - που είναι και η πραγματικότητα- ότι κάθε στιγμή που ζούμε βρίσκεται στο παρόν, και θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας με τέτοιον τρόπο που να μην μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε να οραματιζόμαστε το μέλλον, αλλά να είμαστε στο τώρα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή ! Κάθε στιγμή είναι μοναδική και έχει την αξία της, περνάει και δεν έρχεται ξανά! 


Για αυτό το λόγο, μπορούμε να κυνηγάμε τις όμορφες στιγμές της ζωής, και ακόμη και αν κάτι δεν μας αρέσει, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τη δίκη μας ευτυχία! Ακόμη, αναφέρεται πόσο σημαντικό είναι να τολμάμε νέα πράγματα και να βγαίνουμε έξω από το comfort zone μας!  Επίσης, ένα κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται στο διαλογισμό (ζαζέν) και το mindfulness!


Όπως και το Ικιγκάι, μου άρεσε πολύ και αυτό το βιβλίο, καθώς δεν έχει διδακτισμό και συμβουλές αλλά μέσα από ιστορίες και παραδείγματα σε φέρνει πιο κοντά σε αυτήν την κουλτούρα και σίγουρα διαβάζοντας το παίρνεις και εσύ δύναμη, να προσπαθήσεις να κάνεις πράξη κάτι από όλα αυτά! Δεν είναι τα κλασικά βιβλία αυτοβελτίωσης με άπιαστες συμβουλές και μη πραγματοποιήσιμες εφαρμογές, αλλά ένα μικρό εγχειρίδιο που σε εισάγει με απλά λόγια σε κάποιες από τις  αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας - που τόσο λατρεύω- και σε εισάγει σε έναν κόσμο όπου μπορείς να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις λίγο περισσότερο τα απλά καθημερινά πράγματα! 


Εκεί δηλαδή όπου κρύβεται και η πραγματική ευτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου