Η Γραφομηχανούλα - Ζίγκφριντ Κρακάουερ

Μπορεί κανείς να ερωτευτεί ένα αντικείμενο; Να ζήσει με αυτό όλα τα στάδια μιας σχέσης; Από το πάθος και τη λατρεία, μέχρι να καταλήξει τελικά στην απομυθοποίηση; Στο συγκεκριμένο χρονογράφημα - με μια έκδοση στολίδι! - μπορούμε να δούμε πως κάποιος μπορεί και παραμπορεί!






 Στο ένα μέρος του βιβλίου, έχουμε τον ήρωα του Κρακάουερ και βλέπουμε πως ακριβώς αναπτύσσεται αυτή η...σχέση! Και μπορεί ο ήρωας να μην ήθελε εξαρχής μια γραφομηχανή, όμως στην πορεία μαγεύεται από αυτήν, με έναν περίεργο τρόπο! Τη θαυμάζει, φοβάται μην τη χαλάσει, και όταν τελικά τη χρησιμοπιεί, έρχεται η ώρα της επισκευής! Και μαζί με αυτή, - και αφού διαπιστώνει πως είναι μια ... κοινή γραφομηχανή - έρχεται και το τέλος του θαυμασμού!


Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, υπάρχουν έξι επιστολές του Νίτσε, ο οποίος στην πραγματικότητα είχε ερωτευτεί τη γραφομηχανή του, την οποία και απέκτησε όταν έχασε την όρασή του. Σε αντίθεση με τον ήρωα του βιβλίου, ήταν κάτι που ήθελε διακαώς, όμως η σχέση και το αποτέλεσμα αν και διαφέρουν, έχουν την ίδια κατάληξη! Μάλιστα, ο Νίτσε πίστευε πως η γραφομηχανή είχε γίνει τόσο ένα με αυτόν, που η μηχανή του χαλάει όταν αυτός αρρωσταίνει περισσότερο.


Βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτόν τον παραλληλισμό, καθώς επίσης και το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού εκτός από τα δύο βασικά κείμενα, περιλαμβάνει μια εξαιρετική εισαγωγή από τον Νικήτα Σινιόσογλου, με πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες, τόσο για τον Κρακάουερ, για το Νίτσε, όσο και για τις σχέσεις του με το αντικείμενο του βιβλίου, διαφορές και ομοιότητες! Στο τέλος, υπάρχουν επισης φωτογραφίες, αλλά και κάποιες από τις επιστολές που είχε συντάξει ο Νίτσε στην αδερφή του, καθώς και κάποια ποιήματα που είχε γράψει σε αυτή τη γραφομηχανή!


Παρά το ότι ήταν μικρό και διαβάστηκε γρήγορα, δε μπορώ να πω ότι δεν με έβαλε σε σκέψεις, κάνοντας με να ψάχνω ποια είναι η δικία μου ''γραφομηχανή''!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου