Το Εργαστήριο με τις Κούκλες - Ελίζαμπεθ Μακνιλ

Μια κατηγορία βιβλίων που αγαπώ πολύ, και που είχα καιρό να διαβάσω, είναι τα μυθιστορήματα εποχής. Έτσι, μόλις έπεσε στα χέρια μου το μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Μακνιλ, Το εργαστήριο με τις κούκλες, δε μπορούσα παρά να μην το αφήσω από τα χέρια μου, μέχρι να το τελειώσω! Ένα βιβλίο που διάβασα σχεδόν απνευστί, αφού η ιστορία κυλούσε πολύ ωραία, και κατάφερε να με ταξιδέψει στο Λονδίνο του 1850.

Το εργαστήριο με τις κούκλες, Ελίζαμπεθ Μακνιλ, εκδόσεις Ψυχογιός 
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1850, και λίγο πριν τα εγκαίνια της Μεγάλης Έκθεσης τέχνης, μια έκθεση στην οποία συρρέει πλήθος κόσμου. Πρωταγωνίστρια σε αυτήν την ιστορία, η όμορφη και γεμάτη όνειρα Άϊρις, η οποία εργάζεται στο κουκλομάγαζο της κυρίας Σόλτερ. Η ζώη της όμως σύντομα θα αλλάξει, όταν στο δρόμο της θα βρεθεί ο Λούις, ένας νεαρός ζωγράφος, που θα μαγευτεί από την ομορφιά της, και θα της προτείνει να γίνει το μοντέλο του. Η Άϊρις έπειτα από λίγη σκέψη θα δεχτεί, αλλά σαν αντάλλαγμα ζητάει να της μάθει ο Λούις να ζωγραφίζει. Σύντομα, ένα ειδύλλιο θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, που ένας περίεργος άντρας θα προσπαθήσει να διαλύσει. Ο Σίλας, συναντάει τυχαία την Άϊρις, όμως παρά τη σύντομη τους στιγμή δε θα την ξεχάσει ποτέ. Θα αποκτήσει μια εμμονή μαζί της, και δε θα αργήσει να δείξει τον σκοτεινό του εαυτό. 

Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο διαβάζεται πολύ γρήγορα, και σε ταξιδεύει στο Λονδίνο του 1850, με όλες σου τις αισθήσεις. Η θέληση της Άϊρις για μάθηση και ζωή, αφού καταφέρνει να φύγει από το συντηρητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε και εργαζόταν δεν μπορεί παρά να γεμίσει τον αναγνώστη, και να τον συνεπάρει στον κόσμο της. Από την άλλη, ο εθισμός και η εμμονή του Σίλα είναι τρομακτική, και δείχνει όλες τις σκοτεινές και αρρωστημένες πτυχές αυτού του χαρακτήρα. Ο Λούις, αν και είναι κολλημένος με την τέχνη του, και στην αρχή δείχνει πιο απόμακρος απ' ότι είναι στην πραγματικότητα, θα δείξει και αυτός την πιο ανθρώπινη πλευρά του. 

Σε αυτό το μυθιστόρημα, εκτός από την ιστορία αγάπης , υπάρχει έντονη η αγωνία και το αίσθημα  τρόμου για το τι θα συμβεί στην συνέχεια, με αποκορύφωμα τα τελευταία κεφάλαια. Ακόμη, θίγονται κάποιες κοινωνικές περιστάσεις της εποχής, που αφορούν τις προκαταλήψεις, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη θέση της γυναίκας, αλλά και το δικαίωμα της να δημιουργεί και να είναι ανεξάρτητη. 

Το εργαστήριο με τις κούκλες, είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Μακνιλ, και έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία, αλλά και έχει κυκλοφορήσει σε 30 χώρες. Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου