Συνέντευξη με την Μαρία Παπαϊωάννου και διαγωνισμός

Μια από τις αγαπημένες μου... διαδικτυακές φιγούρες είναι αυτή της Μαρίας Παπαϊωάννου. Έχω διαβάσει εκατοντάδες δικά της κείμενα, τα οποία με έχουν αγγίξει και με έχουν κάνει πολλές φορές να δακρύσω, ενώ νομίζω πως την ξέρω αρκετά καλά, σαν να είναι μια δική μου φίλη! Πρόσφατα, είχα τη χαρά να γνωρίσω και την πιο λογοτεχνική της πλευρά, αφού μέσα σε δύο μόλις ημέρες, διάβασα και τις δύο συλλογές διηγημάτων της ( Διαβάστε για το rebound εδώ και για το πιο πρόσφατο έργο της, Συζυγίες εδώ ). Σήμερα είμαι ακόμα πιο χαρούμενη, γιατί έχω τη χαρά να τη φιλοξενώ στο readoclock.gr! Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ευαίσθητη και ταυτόχρονα αλέγκρα Μαρία Παπαϊωάννου!

Η συγγραφέας Μαρία Παπαϊωάννου

1. Πες μας τη δική σου ιστορία. Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τη συγγραφή;

Ανέκαθεν, εννοώ από όταν ξεκίνησαν στο σχολείο οι εκθεσούλες και η ανάπτυξη θεμάτων, θυμάμαι να μου είναι ευχάριστο, ίσως και ξεκούραστο κάποιες φορές το να γράφω. Παράλληλα με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων που ήταν πάντα η κύρια αναψυχή και διασκέδασή μου, η συγγραφή αρχικά νεανικών ιστοριών όταν ήθελα να απομονωθώ και να ταξιδέψω ή να εξερευνήσω τον μέσα κόσμο μου και αργότερα η συστηματική γραφή με πρόγραμμα και πλάνο των ιστοριών που γράφω ως σήμερα, αποτελούσε και αποτελεί μια ασχολία οικεία για εμένα που εξοικειώθηκα μαζί της από όταν η γραφή και η ανάγνωση μου δώρισαν την πολύτιμη αυτονομία μου.


2. Η πρώτη σου συλλογή διηγημάτων με τίτλο ‘’rebound’’ , έχει να κάνει με την κατάθλιψη και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία; Μετά την όλη σου εμπειρία, τι θα έλεγες σε μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μαμά;

Το “Rebound” (εκδόσεις Ιωλκός, 2017) είναι ως επί τω πλείστων αυτοβιογραφικό έργο. Πράγματι, πραγματεύεται την περίοδο που ήμουν έγκυος στον γιο μου όπου νόσησα από κατάθλιψη όσο κυοφορούσα. Δεν είμαι ειδική ώστε να συμβουλεύσω κάποια μέλλουσα μητέρα. Θεωρώ ότι η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας με όλες τις υπέροχες ιδιαιτερότητές του καθώς και το να απευθυνόμαστε στους ειδικούς όταν αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά μέσα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί οι ειδικοί ανά περίσταση, ψυχολόγοι, ψυχίατροι ή και γυναικολόγοι κατά την εγκυμοσύνη κλπ, είναι το καλύτερο και πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της και κατ’ επέκταση στο
παιδί της καθώς για να είναι εκείνο καλά θα πρέπει πρωτίστως να είναι εκείνη καλά.


3. Πάμε τώρα στην τελευταία σου συλλογή διηγημάτων με τίτλο ΄΄Συζυγίες΄΄. Τι σημαίνουν για σένα; Πως προέκυψε η ιδέα;

Οι «Συζυγίες» (εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος, 2019) είναι το πιο πρόσφατο έργο μου, είναι μια συλλογή διηγημάτων με κοινό θεματικό άξονα τα ζεύγη, όχι απαραίτητα ανδρόγυνα, όχι απαραίτητα ανθρώπινα. Οι «Συζυγίες» μου είναι αποτέλεσμα χρόνιας παρατήρησης, είναι το «χούι» μου, βλέπετε, να παρατηρώ και για ένα μεγάλο διάστημα στο μικροσκόπιό μου ήταν τα ζευγάρια. Και έτσι έβλεπα ότι πολλά εξ’ αυτών ενώ ήταν μαζί, στην ουσία ήταν δύο άνθρωποι μόνοι και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν παράλληλες «συζυγίες» ανάμεσά τους και δεν εννοώ μόνο την κοινότοπη απιστία. Έτσι σκέφτηκα να αναπτύξω αυτά που έβλεπα και κυρίως φανταζόμουν, να «τεντώσω» την φαντασία μου και πάντα με την βοήθεια του γκροτέσκο να φτιάξω τις δικές μου «Συζυγίες».

4. Ποια συζυγία ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο και γιατί;

Όλες έχουν κάτι που αγαπώ και ανά περιόδους αλλάζω αδυναμία, ανάλογα και με τα κέφια μου. Αυτόν τον καιρό αγαπώ λίγο παραπάνω την «Άννα και το Κρύο» ίσως γιατί συνειδητοποίησα ότι σε μια γραμμή αυτού του διηγήματος κατά κάποιο προέβλεψα δύο
σπουδαία γεγονότα που μου συνέβησαν περίπου δύο χρόνια αφότου το έγραψα. Το ένα γεγονός είναι ότι η Άννα πήγε στην Μόσχα, ταξίδι όνειρο για εμένα που πραγματοποίησα πρόσφατα, και το δεύτερο ότι αφαίρεσε όλα τα εσωτερικά γεννητικά της όργανα λόγω ασθενείας, γεγονός που επίσης μου συνέβη λίγο αφότου έγραψα το έργο.

5. Γιατί γράφεις διηγήματα; Θα πειραματιζόσουν με κάποιο άλλο είδος;

Από όταν ξεκίνησα να γράφω είχα ροπή στο να τελειώνω τις ιστορίες μου γρήγορα. Επειδή βαριέμαι εύκολα, από ένα σημείο και μετά βαριόμουν τους ήρωές μου και τις ιστορίες τους και ήθελα με κάποιο τρόπο να τους εξαφανίσω. Τα διηγήματα είναι σαν τα παραμύθια με τα οποία με μεγάλωσε η γιαγιά μου. Είναι μια κορυφαία στιγμή στην ζωή κάποιου και γι’ αυτό τα αγαπώ. Ωστόσο αυτή την εποχή γράφω ένα θεατρικό έργο, το πρώτο μου θεατρικό
έργο, νέο είδος, δεν έχω γράψει κάτι παρόμοιο ξανά και μολονότι με κουράζει ο τρόπος γραφής του γιατί θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία, με εξιτάρει και με αναζωογονεί.

Οι Συζυγίες της Μαρίας Παπαϊωάννου, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σκίουρος


6. Σύντομα θα ανέβει μία παράσταση λοιπόν, με θέμα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με δικά σου κείμενα. Μίλησε μας γι αυτό το εγχείρημα.

Από όσα κείμενα και έργα έχω γράψει, για αυτά που είμαι πιο περήφανη και πιο συγκινημένη είναι αδιαμφισβήτητα τα «13 διηγήματα για το Μάτι», όπως έμειναν να λέγονται πια. Τα διηγήματά μου αυτά δημοσιεύθηκαν αρχικά πέρυσι το καλοκαίρι στο free press Ταλκ και μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχαν από το αναγνωστικό κοινό, η σκηνοθέτης Βαρβάρα Δουμανίδου μου πρότεινε να τα ανεβάσει με το θεατρικό της εργαστήρι τον προσεχή Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη σε μια παράσταση από αυτές που μόνο εκείνη ξέρει να δημιουργεί και φυσικά δέχθηκα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση και δεν σας κρύβω ότι λαχταράω να τα δω να ζωντανεύουν στην σκηνή.

7. Εάν είχες μια υπερδύναμη ποια ήθελες να είναι αυτή;

Θα ήθελα το τραπέζι της κουζίνας μου στο οποίο τρώνε τα τέσσερα παιδιά μου να μπορούσε να χωρέσει όλα τα πονεμένα και μόνα παιδιά του κόσμου που έχουν χάσει την πατρίδα, το σπίτι και τους γονείς τους από τον πόλεμο, την φτώχεια και τις ασθένειες. Να
είχα έναν τρόπο να τα στεγάσω, να τα αγκαλιάσω και να τα περιθάλψω όλα, αυτό θα ήθελα.

8. Εάν είχες την ευκαιρία να δώσεις μια συμβουλή στον εικοσάχρονο εαυτό σου, τι θα του έλεγες;

Να μην αλλάξει.

9. Γράφεις για να θυμάσαι ή γράφεις για να ξεχνάς;

Γράφω για να το σκάω.

10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι – ό,τι θέλεις εσύ – στους αναγνώστες του readoclock.gr!

Ότι η ζωή είναι συναρπαστικότερη από όλα τα βιβλία του κόσμου, αρκεί να μην φοβάσαι να την ζήσεις.

--------

Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία Παπαϊωάννου για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησε, καθώς και τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος για την παραχώρηση δύο βιβλίων για κλήρωση. Δύο τυχεροί - αναγνώστες του readoclock.gr, έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου της Μαρίας Παπαϊωάννου, Συζυγίες. Για να λάβετε μέρος, να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, πατήστε εδώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου