Τζέιν Έιρ - Σαρλότ Μπροντέ

 Τζέιν Έιρ, ή αλλιώς η ιστορία μιας φτωχής και τίμιας γκουβερνάντας. Μια ηρωίδα γεμάτη αξιοπρέπεια, δύναμη και σθένος!




Η ζωή της Τζέιν Έιρ δεν είναι εύκολη. Μένει ορφανή από μικρή ηλικία, και καταλήγει να ζει στο ίδιο σπίτι με την γυναίκα του αδερφού της μητέρας της. Η ίδια όμως, έχει ήδη παιδιά και φαίρεται σκληρά και βάναυσα στην μικρή Τζέιν. Μη θέλοντας να την έχουν μέσα στο σπίτι τους την αφήνουν σε ένα ορφανοτροφείο, και ενώ εκεί κάνει φίλες, και υπάρχει μια δασκάλα που συμπαθεί, η ζωή της Τζέιν αλλά και των υπόλοιπων κοριτσιών δεν είναι εύκολη. Τα χρόνια περνάνε, και η Τζέιν αποφασίζει με την αγάπη που έχει για τα παιδιά να γίνει γκουβερνάντα. Έτσι, καταλήγει σε έναν πύργο, και αναλαμβάνει ένα μικρό κορίτσι. Ο κύριος Ρότζεστερ, αφέντης του σπιτιού, γοητέυεται αμέσως από την Τζέιν, και τα αισθσήματα είναι αμοιβαία. Όμως, ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν του κυρίου, θα αλλάξει τις ζωές όλων, και μάλιστα, λίγες ημέρες πριν οι δυο τους να παντρευτούν. Η Τζέιν το σκάει από τον πύργο, αλλάζει την ταυτότητα της, και βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα. Η μοίρα όμως, θα παίξει ένα ακόμη παιχνίδι στην Τζέϊν, που θα την οοδηγήσει σε ένα αίσιο τέλος!


Η Σαρλότ Μπροντέ κατάφερε να δημιουργήσει μια ηρωίδα σταθμό στην παγκόσμια λογοτεχνία, που με τα ευγενή χαρακτηριστικά και το πέισμα της, ξεχωρίζει. Μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση, δύναμη και αξιοπρέπεια. Το σθένος της Τζέιν φαίνεται από μικρή ηλικία, και ενώ στην πορεία της ζωής της τα πράγματα αλλάζουν, εκείνη αντιλαμβάνεται ότι αυτό που πραγματικά αξίζει στην ζωή της είναι η αγνή αγάπη, η θαλπωρή και η οικογένεια. 


Αν και είναι μια ιστορία που γράφτηκε το 1847 διαβάζεται πολύ εύκολα μέχρι και σήμερα. Στο τέλος φυσικά έρχεται η δικαιώση, αλλά με έναν άλλον τρόπο, που τονίζει ακόμα περισσότερο τον δυναμισμό και την αρχοντιά που κρύβει η Τζέιν μέσα στην καθαρή ψυχή της. Μια ηρωίδα που πραγματικά μπορεί κανείς να θαυμάσει , να λυπηθεί, αλλά και να νιώσει υπερήφανος για αυτήν και την συμπεριφορά της! 


Το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ ''Τζέιν Έιρ'', κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κάκτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου