Γράμματα σ'έναν φίλο Γερμανό - Αλμπέρ Καμύ

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Σας έχω πει πόσο πολύ αγαπώ τα μικρά βιβλία. Όχι μόνο γιατί διαβάζονται γρήγορα, αλλά γιατί θαυμάζω αυτούς που τα γράφουν. Πόσο οξυδερκές πνέυμα πρέπει να έχει κάποιος για να δημιουργεί τόσο μεγάλο έργο, γράφοντας πολλές φορές απλά τους στοχασμούς του; Απαιτεί ικανότητα, ταλέντο, εξυπνάδα ή συνεχής μελέτη το να μπορείς να βλέπεις το μέλλον και να γράφεις γι'αυτό; Πόσο σπουδαίος μπορεί να είναι κάποιος που μόλις σε 94 σελίδες καταφέρνει να μείνει για πάντα στην ιστορία; Πολύ, όταν φυσικά μιλάμε για τον Αλμπέρ Καμύ και τα Γράμματα σ'έναν φίλο Γερμανό, από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Αλμπέρ Καμύ - Γράμματα σε έναν φίλο Γερμανό




Τα Γράμματα σ'έναν φίλο Γερμανό είναι τέσσερα γράμματα που ο Καμύ έγραψε σε έναν υποθετικό φίλο Γερμανό την περίοδο μεταξύ 1943-1944.  Τότε η Γαλλία ήταν υπό γερμανική κατοχή, ενώ τα γράμματα αυτά δημοσιεύτηκαν σε μικρό αριθμό αντιτύπων και εκτός Γαλλίας, ενώ μετά την απέλευθέρωση της χώρας ο Καμύ αρνήθηκε την επανέκδοση τους. 

Όπως και ο ίδιος αναφέρει, σε αυτά τα γράμματα δεν αναφέρεται στους ''Γερμανούς'', αλλά στους ''Ναζί'', και δε μιλάει σαν ''Γάλλος'', αλλά σαν ''ελεύθερος Ευρωπαίος''. 

Ο Καμύ μέσα από αυτά τα γράμματα καταφέρνει να αναδείξει τη διαχρονική κόντρα ελευθερίας και εξουσίας, και ενώ αναφέρεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή είναι απλά τρομακτικές.


Ένα διαχρονικό κείμενο.

Βλέποντας ένα μέλλον της Ευρώπης - που τώρα αποτελεί παρελθόν, παρόν και μέλλον ταυτόχρονα- αναγνωρίζεται για μια ακόμη φορά ο λόγος του και το έργο του. Σκληρός, αιχμηρός και σταθερός, νιώθει την ανάγκη να εξαλείψει τα σύνορα και τους δημίους που καταστρέφουν το ευρωπαικό πνεύμα. 

Αν και ο Αλμπέρ Καμύ δεν είναι και ο πιο εύκολος λογοτέχνης/στοχαστής για να διαβαστεί από όλους, με αυτό το κείμενο καταφέρνει να μιλήσει στο ευρύ κοινό και να αναδείξει το αίσθημα δικαιοσύνης που οφείλουμε όλοι να έχουμε, την ηθική και τις αξίες που απαιτούνται για να γίνουμε όλοι Άνθρωποι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου